Zelf een lichtplan maken

Z

Verlichting kan je interieur mooier maken maar ook juist de nadruk op de verkeerde plekken leggen. Heeft dit dan gevolgen voor de aantrekkelijkheid van je inrichting? Jazeker! Vaak liggen je gedachtes bij de juiste kleuren, meubels en strak tapijt maar verlichting is iets wat niet vergeten moet worden. Je kan redelijk eenvoudig meer halen uit je huidige uitstraling dus ga altijd te werk met een lichtplan zodat je hier het optimale uit kunt halen! In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een lichtplan in elkaar zet.

Wat moet er in een lichtplan?

Wanneer je een lichtplan opzet dan is het belangrijk met bepaalde zaken rekening te houden. Ten eerste wat zijn je wensen? Welk type licht wil je hebben en moet deze zuinig zijn of vind je dit van ondergeschikt belang. Een van de belangrijke zaken in een lichtplan is om in kaart te brengen waar je stroomaansluitingen zitten. Natuurlijk wil je zo min mogelijk kabels door je huis hebben lopen dus je lichten op strategische plekken neerzetten zodat dit tot een minimum beperkt blijft.

Vervolgens is het van belang wat de functie van het licht moet zijn. Wil je algemene verlichting om een ruimte te verlichten voor de basis of heb je juist intensiever licht nodig om bijvoorbeeld te werken. Wellicht moeten deze zaken gecombineerd worden dan kun je uit je plan al snel afleiden dat je een verlichting met een dimfunctie nodig zult hebben.

Stappen voor een lichtplan

Stap 1: Zorg voor een duidelijke plattegrond van de ruimte welke je verlicht wilt hebben. Weet je de inrichting van je meubels en andere objecten al? Zorg dan dat deze ook aanwezig is. Op deze manier kun je snel zien waar een eventuele focus moet komen.

Stap 2: Waar voer jij welke activiteiten uit? Geef dit weer met cirkels op de plattegrond. Waar lees je bijvoorbeeld je tijdschriften en waar ga je zitten om televisie te kijken? Zaken die je je moet afvragen om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de ruimte die wellicht extra licht behoeft.

Stap 3: Waar in je plafond kun jij het beste je verlichting hangen? Wellicht is een lamp op bepaalde plekken minder praktisch vanwege de doorloop die er plaats moet vinden. Door het zorgen voor lichtvakken creƫer je een bepaalde sfeer. Vaak gebeurt dit met lampen welke omhoog schijnen. Zorg er dan ook voor dat deze niet botst met je basisverlichting.

Stap 4: Het ouderwetse leeslampje is nog steeds voor veel mensen een noodzakelijkheid. Wil je ergens geconcentreerd kunnen werken dan is een bepaalde hoeveelheid van licht nodig om goed te kunnen presteren.