Sinds de eerste versie van de Playstation 3 uit is gebracht kan deze worden aangesloten met een HDMI kabel. Dit zorgt direct voor enorm veel meer speelplezier omdat het beeld veel scherper wordt weergegeven, vooral op grote (HD) televisies.
Natuurlijk is dit slecht nieuws voor mensen die nog een analoge tv hebben met een beeldbuis. Hiervoor dient er namelijk een aparte aansluitkabel te worden aangeschaft die digitaal signaal omzet in analoog signaal. Echter raad Sony ook aan een goede HDMI kabel te kopen voor de beste kwaliteits garantie.
In het begin van de Playstation 3 zijn er een aantal problemen geweest met de HDMI aansluiting en Playstation 3. Dit is te doen geweest vooral met de eerdere versies van de Playstation 3 omdat deze niet automatisch de beeld resolutie detecteerde. Een zwart beeld of rare blokkerige (art effects) beelden waren het resultaat. Er zijn hierover veel problemen op internet te vinden, maar ook goede oplossingen.
De huidige kabels die verkocht worden zult u dit probleem niet meer mee ervaren en inmiddels zijn er verschillende automatische updates geweest vanuit Sony om dit probleem op te lossen. Helaas zou hiervoor wel uw Playstation aangesloten moeten zijn aan het internet om deze updates te verkrijgen. Er worden sinds de start van de Playstation 3 alleen maar Playstations uitgebracht met een HDMI aansluiting.
Op oudere analoge tv’s werkt een Playstation 3 dus uitsluitend met een verloopkabel naar SCART, coax of een ander analoog signaal. Het aansluiten van een Playstation 3 met HDMI geeft momenteel alleen nog problemen als u wisselt tussen verschillende televisies die met een andere resolutie werken. Hierdoor dient de Playstation opnieuw ingesteld te worden op de resolutie die uw tv heeft.
Net als bij de Xbox met HDMI aansluiting dient u erop te letten dat sommige oudere televisies maar 1 HDMI aansluiting hebben. Het nadeel is dat er dan maar 1 apparaat tegelijk kan worden aangesloten. Hiervoor zijn er HDMI splitters beschikbaar die het mogelijk maken om 2 apparaten aan 1 HDMI aansluiting te koppelen. Deze splitters kunnen echter vaak niet overweg met HMDI CEC of HMDI ARC, de meeste splitters splitten allen beeld en audiosignaal.
Uiteraard variëren de splitters erg in prijs en zullen duurdere en nieuwere splitters wel CEC en ARC enabled zijn, waarbij oudere of goedkopere splitters dit zeker niet kunnen. Hier kunt u op letten bij het aanschaffen van een splitter, als het er niet exclusief bijstaat dan kunt u er van uitgaan dat deze splitter niks anders doet dan beeld en geluid door sturen.
In de toekomst zullen de analoge aansluitingen allemaal gaan verdwijnen, waarbij je nu al tv’s ziet die maar 1 coax aansluiting en 1 SCART aansluiting naast de HDMI aansluitingen hebben.
Omdat CD, DVD en Blu-ray spelers allemaal digitaal zijn is het erg makkelijk voor de fabrikant om HDMI op apparatuur te zetten. Dit wordt dus ook op alle nieuwere apparatuur gedaan om beter compatible te zijn. Hierbij lijken de digitale kabels die u bijvoorbeeld gebruikt om digitaal geluid naar uw dolby surround set door te sturen tot de geschiedenis. Echter is er momenteel al draadloze HDMI op komst en zal dit ook hiervoor uitkomst gaan bieden.
Sony is met enkele andere fabrikanten hier hard mee bezig om een nieuwe standaard te ontwikkelen, wat WI Media heet. Momenteel is dit al op de markt maar nog extreem duur, en in de meeste gevallen niet compatible met uw apparatuur. Zo is dit nog niet een standaard geworden maar wordt dit al wel vrij snel populair.
Ook heeft Sony in een persconferentie gezegd dit te willen gaan plaatsen op de nieuwe Playstation 4. Het woord draadloze HDMI zegt eigenlijk al vrij veel, u kunt uw apparatuur draadloos aansluiten.
Draadloze HDMI werkt net als Wi-Fi, u heeft 1 zender en meerdere ontvangers waardoor u draadloos alle apparatuur kan aansluiten. In de toekomst als dit beter is ontwikkeld, zullen analoge kabels tot de geschiedenis behoren en wellicht HDMI kabels een stuk minder gebruikt gaan worden.